NL'se economie groeit 3% in één dag

Voor degenen die het niet mee hebben gekregen: het gaat best wel kut met de Nederlandse economie. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, zouden politici maar wat graag een manier hebben om de economie in één klap gezond te maken. En die manier hebben ze nu.

Vanaf 1 september hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Onze economie groeit dan op één dag met drie procent en ons begrotingstekort voldoet aan de drieprocenteis van de EU. Sterker nog, de economie van de gehele EU zal op die dag met 2,4 procent groeien.

De groei is evenwel puur fictioneel: het komt doordat Eurostat, het statistisch bureau van de EU, het bruto binnenlands product (bbp) anders gaat uitrekenen. Dat wordt al twintig jaar op dezelfde manier uitgerekend, maar die manier houdt geen rekening met moderne ontwikkelingen zoals het internet.

De belangrijkste aanpassing is dat de fondsen voor ontwikkeling en onderzoek niet langer als uitgave gerekend worden, maar als investering. Dat veroorzaakt een toename van 2 procent van het bbp. Ook de aankoop van wapens wordt een investering, wat een 'groei' van 0,1 procent teweegbrengt.

Doordat bijna alle economische graadmeters en richtlijnen uitgerekend worden aan de hand van het bbp, zal de financiële toestand van Nederland - op papier tenminste - stevig verbeteren. De staatschuld zal van 77 procent van het bbp afnemen tot 74 procent van het bbp, hoewel de staatschuld in absolute cijfers identiek blijft.

De verandering wordt door verschillende mensen op een andere manier onthaald. Voorstanders menen dat de aanpassing eindelijk de economische waarheid goed weergeeft en dat de cijfers de afgelopen jaren te negatief waren. De Volkskrant stelt: "Brussel snoert eurosceptici op 1 september de mond."

Tegenstanders stellen echter dat dit een goedkope rekentruc is, een voorbeeld van 'Europese rekenkunde'. De truc zou de alles mooier voorstellen maar in feite niets veranderen aan de werkelijkheid.