'Kunstenares pleegt plagiaat met staatsieportret'

Fotograaf Koos Breukel beschuldigt kunstenares Iris van Dongen van plagiaat. Van Dongen kreeg vorige week de opdracht van het Mondriaan Fonds om een staatsieportret van koning Willem-Alexander te schilderen met een schets die zij baseerde op een foto van Breukel uit 2012.

Breukel noemt Van Dongens schets maandag in NRC Handelsblad 'regelrecht jatwerk' en 'gesubsidieerde plagiaat'. Het steekt Breukel dat Van Dongen hem niet heeft gebeld voor het gebruik van de foto, zegt hij tegen NRC. Zij had toestemming moeten vragen voor het gebruik van zijn foto. Ook had hij een toezegging van Van Dongen willen hebben dat hij haar een rekening zou mogen sturen bij het verkrijgen van de opdracht.

De kunstenares op haar beurt noemde Breukel wel tijdens de presentatieavond donderdag in het Rijksmuseum en in interviews die zij daarna gaf. Bovendien hebben alle deelnemende kunstenaars foto's van internet gebruikt, zegt Van Dongen in de krant.

Van Dongen werd net als Rineke Dijkstra en Femmy Otten gekozen uit twaalf genomineerden. Omdat de koning voor de schetsen niet poseerde, moesten zij hem op basis van bestaand materiaal en hun fantasie schilderen of fotograferen. Voor de drie winnaressen zal het staatshoofd wel poseren.

Breukel uit in de krant ook algemene kritiek op de organisatie van het Mondriaan Fonds. Het steekt de fotograaf dat bij de tentoonstelling van de schetsen in het Rijksmuseum nergens wordt vermeld welke foto's zijn gebruikt als uitgangspunt.

Daarnaast ergert het Breukel dat hij vorig jaar op verzoek van het Mondriaan Fonds een voorstel voor een schetsontwerp indiende en later werd afgewezen met het argument dat de selectiecommissie zocht naar jongere kunstenaars, zegt hij in de krant. De 51-jarige Breukel is drie jaar jonger dan Rineke Dijkstra.