'Homo's hebben in Sochi niets te vrezen'

Homoseksuelen die als deelnemers of toeschouwers naar de Olympische Winterspelen in Sochi komen hoeven volgens de Russische president Vladimir Poetin niet te vrezen voor discriminatie. Dat heeft hij gezegd in een interview met Russische en buitenlandse televisiestations dat zondag is uitgezonden. Maar in datzelfde interview stelde Poetin homoseksuelen gelijk aan pedofielen en zei hij dat Rusland zich van homoseksualiteit moet 'zuiveren' als het zijn geboortecijfer wil opkrikken.

Er is internationaal veel ophef over een wet die Rusland vorig jaar heeft aangenomen die 'propageren van niet-traditionele seksuele relaties' onder minderjarigen verbiedt. Poetin weigerde in het interview in te gaan op een vraag van de BBC of hij denkt dat mensen als homo geboren worden of homo worden. De Russische wet suggereert dat informatie over homoseksualiteit de seksuele oriëntatie van een kind kan beïnvloeden.

De wet heeft bijgedragen aan grotere animositeit jegens homoseksuelen in de Russische samenleving; rechtenactivisten maken melding van een toeneming van pesterijen en geweld.

"Mensen met deze niet-traditionele oriëntatie die als gasten of als deelnemers naar Sochi willen komen hoeven niet bang te zijn", zei Poetin. Hij zei dat de wet gericht was tegen propaganda voor homoseksualiteit en pedofilie, alsof homoseksuelen eerder geneigd zijn kinderen te misbruiken.

Ook merkte Poetin met trots op dat het geboortecijfers in Rusland vorig jaar voor het eerst sinds twintig jaar hoger lag dan het sterftecijfer. Bevolkingsgroei is essentieel voor de ontwikkeling van Rusland en 'alles wat dit in de weg staat moet worden opgeruimd', zei Poetin, die daarbij een woord gebruikte dat doorgaans alleen in verband met militaire operaties wordt gebezigd.

De wet tegen 'homopropaganda' is in stelling gebracht om gay pride-optochten te verbieden, omdat kinderen die zouden kunnen zien. Dit heeft vragen opgeroepen over hoe sporters en toeschouwers behandeld zullen worden als ze zich tijdens de spelen voor homorechten uitspreken.

Op een vraag hierover van de Amerikaanse ABC zei Poetin dat protesten tegen de wet op zich niet als propaganda zullen worden beschouwd. Direct daarna beschuldigde hij de Verenigde Staten van het aanleggen van dubbele standaarden, waarbij hij verwees naar sommige staten waar nog steeds wetten in de boeken staan die homoseks als misdaad beschouwen. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zulke wetten in 2003 in strijd met de grondwet verklaard.

In de gehele Sovjet-Unie, die in 1991 in elkaar stortte, was homoseksualiteit verboden. In 1993 werd het in Rusland uit het wetboek van strafrecht gehaald.