Groningse proteststoet zorgt voor oponthoud

Een stoet van honderden auto's is zaterdagmiddag langzaam rijdend onderweg van het FC-Groningen stadion naar het dorp Zuidbroek uit protest tegen de kabinetsplannen. De colonne veroorzaakt onder meer op de A7 oponthoud, laten de ANWB en de politie weten.

De actie is georganiseerd door FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond onderschat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de problemen rondom leefbaarheid en werkgelegenheid in de provincie. Het terugschroeven van de gaswinning en andere maatregelen doen niets aan het sluiten van bedrijven in de regio, het terugdringen van het aantal sociale werkplaatsen en de banen die verloren gaan bij overheidsdiensten, vindt FNV.

De politie houdt de optocht in de gaten met motoragenten. De sfeer is vooralsnog goed, laat de districtschef op Twitter weten. Wel wil de politie een verkeersinfarct voorkomen. "Prioriteit heeft verkeersveiligheid en ruimte voor nooddiensten."

Kamp sprak eerder op de dag in het provinciehuis in Groningen met onder meer vertegenwoordigers van actiegroepen en bedrijven. In een hotel in Zuidbroek wordt zaterdagmiddag door FNV een 'volksdebat' georganiseerd, waar Groningers kunnen aangeven wat ze van Den Haag eisen voor 'hun gas'.