Webcamseksverdachte 'geen pedo'

De 48-jarige Frank R. uit Cuijk, die verdacht wordt van webcamseks met honderden minderjarige meisjes, is geen pedofiel. Dat blijkt uit psychiatrisch onderzoek naar het grensoverschrijdende seksuele gedrag van R., zegt zijn advocaat Robert van Haarst zaterdag in NRC Handelsblad.

De webcamseks zou volgens het rapport het gevolg zijn van 'bovenmatig internetgebruik'. R. werd door een verslavingsdeskundige onderzocht. Dit was een verzoek van zijn advocaat. Van Haarst stelde tijdens een pro-formazitting in november al dat zijn cliënt geen pedofiel is, maar mogelijk een internet- en seksverslaving heeft.

De resultaten van het onderzoek bevestigen nu de stelling van de advocaat. Het Openbaar Ministerie denkt echter dat R. wel pedofiel is en wil hem opnieuw laten onderzoeken. "Ons onderzoek kunnen zij daarin niet onbesproken laten", aldus Van Haarst tegen NRC. Volgens de advocaat is tbs met dwangverpleging door de uitkomst van het onderzoek uitgesloten.

Frank R. zit sinds oktober in voorarrest. De Brabander wordt ervan verdacht in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Vijftien meisjes hebben aangifte gedaan van fysiek seksueel contact en/of ontucht via de webcam.

Dinsdag staat R. opnieuw voor de rechter.