[Dakar] Peterhansel negeert teamorders

Stephane Peterhansel heeft in de elfde etappe van de Dakar Rally, van El Salvardor naar La Serena, de teamorders van Mini genegeerd en de leiding in het autoklassement overgenomen van Nani Roma. Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt voor de slotetappe van morgen 26 seconden.

Mini had de coureurs opgedragen dat de stand van twee dagen geleden ook de eindstand zou worden. Peterhansel hield zich hier gisteren keurig aan en liet het verschil met Roma in het klassement oplopen tot ruim vijf minuten. Vandaag ging de Fransman echter toch in de aanval en pakte bijna zes minuten op Roma die derde werd. Nasser Al-Attiyah werd tweede. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke met een dertiende positie op 34 minuten.

In het klassement zal het morgen spannend worden nu de nummers een en twee slechts 26 tellen uit elkaar staan. Al-Attiyah staat derde op bijna een uur, terwijl Erik van Loon met een 27e positie de beste Nederlander is, zij het op grote achterstand.

Bij de motoren was de dagzege voor Cyril Despres, ruim twee minuten voor klassementsleider Marc Coma. De derde positie was voor Olivier Pain. Beste Nederlander was Henk Knuiman met een negentiende stek. In het klassement heeft Coma bijna twee uur voorsprong op zijn waterdrager Jordi Viladoms. Derde is Pain, vlak voor Despres. Joan Barreda Bort viel door technische problemen weg uit de top en staat nu zevende. Knuiman is de beste Nederlander op positie vijftien.

Sebastian Husseini pakte bij de quads vandaag de tweede plaats, vijf minuten achter klassementsleider Ignacio Casale. In het klassement heeft Casale een voorsprong van ruim een uur op Rafal Sonik. Husseini staat, na het wegvallen van Sergio Lafuente, derde op ruim vijf uur achterstand.

Gerard de Rooy boekte bij de vrachtwagens zijn 25e dagzege. De Nederlander finishte met een voorsprong van 31 seconden op klassementsleider Sergey Karginov. Eduard Nikolaev werd met ruim drie minuten achterstand derde. Hans Stacey pakte een zevende positie en Wuf van Ginkel kende eindelijk weer eens een goede dag en werd vandaag tiende.

In het klassement leidt Karginov met ruim zeven minuten voorsprong op De Rooy. Nikolaev is derde op ruim anderhalf uur achterstand. Ales Loprais kende door problemen een slechte dag en zakte naar de zesde plaats, vlak voor Stacey. Rene Kuipers bezet de achtste positie, terwijl Marcel van Vliet met een negende plaats ook nog in de top tien staat.