'Australië sleept asielboten terug'

Schepen van de Australische autoriteiten zijn 'per ongeluk' Indonesische wateren binnengevaren. Dat erkende de Australische minister Scott Morrison vrijdag. Het land zou bootvluchtelingen hebben 'teruggesleept'.

De Australische regering heeft inmiddels excuses aangeboden aan de Indonesiërs, zei Morrison tegen Australische media. "Dit staat haaks op het beleid van de regering", benadrukte de minister, die niet zei hoeveel schepen de fout ingingen.

De krant The Australian berichtte vrijdag dat zeker één marineschip de Indonesische wateren is binnengedrongen. Dat gebeurde naar verluidt terwijl boten richting Indonesië werden gesleept. De marine zou zo proberen te voorkomen dat bootvluchtelingen de kust van Australië bereiken. Er zijn al weken geen asielzoekers in het land aangekomen.

Indonesië zoekt uit of Australië inderdaad boten dwingt om rechtsomkeer te maken, iets waar het land vierkant tegen is. Migranten die recent langs Indonesisch kustgebied werden aangetroffen zeggen dat ze daar door de Australische marine zijn heengesleept, aldus Het Parool. Indonesië wacht zijn onderzoek af voordat er eventueel tot een klacht wordt besloten.