'Nederland rijp voor rebellie'

Het Amerikaanse Strategic Forecasting, Inc., ofwel Stratfor, maakt voor veiligheidsdiensten wereldwijd al sinds 1996 gedetailleerde analyses over het nieuws van morgen. Over Nederland voorspelde het afgelopen week dat de tijd hier rijp is voor massaprotesten.

Hoewel wat de toekomst brengen moge altijd ongewis is, baseert het bedrijf haar verdienmodel op het maken van (zo correct mogelijke) voorspellingen op basis van actuele kwesties. Zo stellen ze dat nu al een groot deel van de bevolking zich achter protestpartijen als de PVV schaart en zien ze dit in 2014 alleen maar intensiveren.

De recente demonstraties en sabotage-acties in Groningen zouden een lokale voorloper kunnen zijn van een anti-establishmentgeest die zich over heel 't land zou kunnen verspreiden. In Frankrijk en Italië leidden lokale zaken ook uiteindelijk tot verhitte landelijke debatten. Het kan ook zijn dat de protesten elders in Europa overslaan naar ons land. 

Ook in 2014 economische misère
Voor 2014 zijn de economische perspectieven van ons land volgens Stratfor nog steeds deprimerend, kampen we met meer werklozen dan we in dertig jaar hebben gezien en neemt de overheid nog steeds beslissingen waardoor honderden tot duizenden mensen (per beslissing) hun baan verliezen.

Dit alles zou ons gedweeë volkje zo langzamerhand weleens massaal van de bank kunnen krijgen, voor het eerst sinds de miljoenenprotesten tegen kernwapens in de jaren tachtig. De regering is ondertussen impopulairder dan ooit tevoren. Stratfor meldt dat de regering in december werd gepeild tussen de 37 en 46 zetels. Nog maar een kwart van het land kan zich kortom nog in de PvdA en VVD vinden.

Stratfor stelt dat het onwaarschijnlijk is dat de regering zich iets van protesten, zij het plaatselijk of landelijk, zal aantrekken. Inderdaad heeft onze regering al decennia de gewoonte om zelfs petities met vier miljoen handtekeningen of adviserende referenda met tweederde meerderheid tegen een overheidsvoorstel, naast zich neer te leggen. 

'Groningers, kom in opstand!'
De Facebookpagina 'Groningers in Opstand' heeft al ruim 25 duizend likes vergaard en heeft als logo een Groninger met een hooivork. Eronder staat geschreven: "KOM IN OPSTAND. DOE DIT ZONDER GEWELD EN ANDERE ONZIN. KOP D'R BIE EN DE VEUR."

Stratfor stelt: "Het dichtgooien van een aluminiumsmelterij is slechts één van de redenen waarom Groningers niet blij zijn." De aardbevingen worden aangestipt. Ook wordt gesteld dat het gat tussen werklozen en beroepsbevolking is toegenomen en dat er vooral in het noorden van het land steeds meer werklozen zijn.

Dat komt deels omdat het noorden afhankelijk is van industrie en agricultuur, beide sectoren die economisch steeds minder belangrijk zijn geworden. Daarnaast is er in het noorden al vroeger sprake van vergrijzing, ook nog vergergerd door wegtrekkende jongeren.

Groningers zagen vooralsnog weinig terug van de aardgasbaten, die door de Nederlandse regering van oudsher gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten. In Noorwegen pakte de overheid het slimmer aan door al het geld in een spaarpot te storten. Inmiddels zit daar per Noor meer dan 125.000 euro in, ofwel een miljoen kronen.

Update 16.49 uur: informatie toegevoegd. 

De analyse van Stratfor is hier te lezen. FOK! heeft alvast een protestlied opgeduikeld, dat na honderd jaar nog verrassend actueel is:

 

De staat verdrukt, de wet is logen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot merg en been wordt de arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord
Wij zijn het moe naar anderer wil te leven;
Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
Geen recht, waar plicht is opgeheven,
Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.  

 Op dezelfde wijs maar van later datum:

Hé jôh, ze houden je eronder
Hé jôh, ze houden je tekort
Te gek en 't i dan ook geen wonder
Dat dat niet meer genomen wordt
Nemen wij die maffe troep te grazen
Wij met z'n allen, doe mee, sta op!
Je kunt de zaak nooit op gaan blazen
Allenig met je dolle kop
Nu is 't uit niet meer dralen
Zet je schrap, nog één ruk
En de Internationale brengt alle mensen geluk 

Van hogerhand valt niks te hopen
Van god van vorst of hoge piet
Als wij de zooi niet gingen slopen
Dan gebeurde het gewoonweg niet
Altijd zijn wij gewiekst bestolen
En zijn ons oren aangenaaid
Het wordt tijd dat nou eens onverholen
De rollen worden omgedraaid

De staat dient om ons klein te houden
De wet is net een hoge hoed
De rechter tovert uit zijn mouwen
Wat de rijkdom het best voldoet
Trek ze af, die zedige gezichten
Elk mens is even goed als slecht
Die rechten eist heeft ook z'n plichten
En wie zijn plicht doet die heeft recht