Woningbezitters boos over eigenwoningforfait

De stijging van het eigenwoningforfait is bijna driekwart van de huiseigenaren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 9500 leden. Vereniging Eigen Huis pleitte er begin deze maand al voor om het forfait dit jaar te bevriezen.

De verhoging van het bijtellingspercentage van 0,6 naar 0,7 procent van de WOZ-waarde is volgens 73 procent van de respondenten 'onacceptabel', omdat koophuizen juist minder waard worden.

Eigen Huis wil dat het forfait wordt bevroren, maar vindt eigenlijk dat het bij een lagere WOZ-waarde zelfs moet dalen. Ook wil de vereniging dat er een debat komt over de manier waarop het forfait wordt vastgesteld. Negen van de tien huizenbezitters zijn het hiermee eens, zegt Eigen Huis.

Het percentage wordt via een vaste formule bepaald aan de hand van de ontwikkeling van de huur- en huizenprijzen. Doordat huren duurder werd 'heeft dat als onbedoeld bijeffect dat ook de lasten van eigenhuisbezitters stijgen', zegt directeur van Eigen Huis Rob Mulder. "Dit is een onvolkomenheid in het systeem die er zo snel mogelijk uit gehaald moet worden. Anders gebeurt volgend jaar precies hetzelfde."