Scheidsrechter Kuipers naar het WK

Björn Kuipers is één van de 25 scheidsrechters die mogen fluiten op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De FIFA maakte woensdag zijn aanstelling bekend aan de KNVB. Jan Wegereef was in 2002 de laatste Nederlandse arbiter op een WK.

Kuipers zal in Zuid-Amerika worden geassisteerd door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Het trio kreeg in 2013 een aantal grote wedstrijden toegewezen. Kuipers floot een halve finale in Champions League. Tevens had hij de leiding over de finales van de Europa League en de Confederations Cup. Ook was de supermarktmanager actief op het Europees kampioenschap van 2012. 

In een reactie op de website van de KNVB laat Kuipers weten zeer blij te zijn met de aanstelling. "Dit is natuurlijk een geweldig bericht. Ik ben enorm trots dat we dit als team mogen meemaken. Wedstrijden leiden op een WK is voor een scheidsrechter het hoogst haalbare en geldt als een absoluut hoogtepunt in mijn carrière", aldus Kuipers. "Ik kijk er enorm naar uit om in Brazilië samen met mijn team op het veld te staan en ik hoop dat we een aantal mooie wedstrijden mogen leiden. Voor nu gaat het vizier op de tweede helft van het Nederlandse en Europese seizoen."

Ook scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is ook blij met de op de aanstelling van Kuipers en zijn assistenten. "Dit is fantastisch nieuws. Na een geweldig 2013 met veel grote wedstrijden verdienen Kuipers en zijn assistenten Van Roekel en Zeinstra het zonder meer om bij het WK aanwezig te zijn", aldus Van Egmond. "Nederlandse arbiters op een eindtoernooi is een enorme stimulans voor de hele Nederlandse arbitrage en met name voor onze talentvolle jongere scheidsrechters. Team Kuipers heeft jarenlange ervaring in het leiden van internationale topwedstrijden. Ik kijk er naar uit hen op het WK in actie te zien."

Naast Kuipers zijn nog acht andere Europese scheidsrechters aangewezen. Felix Brych (Dui), Cüneyt Cakir (Tur), Jonas Eriksson (Zwe), Milorad Mazic (Ser), Pedro Proença (Por), Nicola Rizzoli (Ita), Carlos Velasco Carballo (Spa) en Howard Webb (Eng) zijn ook aangewezen om wedstrijden in goede banen te leiden.