Nobelprijswinnaars schrijven Poetin protestbrief

De gevierde Britse acteur Ian McKellen en 27 Nobelprijswinnaars hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen de omstreden antihomowet in te trekken. Het gelauwerde gezelschap deed dat in een open brief die dinsdag verscheen in de Britse krant The Independent.

De afzenders willen de steun van de wereldwijde gemeenschap van wetenschappers betuigen aan hen die het tegen de gewraakte Russische wet opnemen. Die verbiedt het voorlichten van minderjarigen over 'niet-traditionele seksuele relaties'. Voorvechters van homorechten pleiten uit woede over de wet voor een boycot van de Olympische Winterspelen die op 7 februari in het Russische Sochi beginnen.

De homoseksuele McKellen, beter bekend als Gandalf uit de verfilmingen van het werk van J.R.R. Tolkien, schreef het epistel aan Poetin samen met zijn vriend Harry Kroto, die ooit de Nobelprijs voor scheikunde ontving. Ook schrijver John Coetzee en schrijfster Herta Müller en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Mairead Maguire tekenden de protestbrief.