COC en Amnesty spraken met Heineken over Sochi

Amesty International, Human Rights Watch en het COC hebben met Heineken gesproken over de Olympische Spelen in Sochi. De bierbrouwer wilde, voordat het Holland Heineken House naar Rusland zou worden vervoerd, meer weten over de rechten van homoseksuelen in het land. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

De gesprekken met de mensenrechtenorganisaties hebben volgens Heineken meegewogen in het besluit om naar Sochi af te reizen. "Het is geen blinde beslissing geweest. Dat de situatie gevoelig is, is wel duidelijk", aldus een woordvoerder in de krant.

Amnesty International laat aan de krant weten dat de gesprekken met Heineken niks hebben opgeleverd. Ook het COC is niet tevreden. "Onze lijn is: als je naar Sochi gaat, maak dan ook een statement."

De organisaties hebben volgens de bierbrouwer geen bezwaar tegen het Heineken House, maar hebben Heineken wel gevraagd aandacht te besteden aan homorechten. Heineken is daarover 'in bespreking'. "Men denkt dat het Holland Heineken House een soort ambassade is waar Nederlandse regels gelden. Maar we zijn te gast. We hebben te maken met Russische wetten en die moeten we niet gaan tarten", zegt de woordvoerder.

De bierbrouwer maakte maandag bekend op welke locatie in Sochi het Heineken House te vinden zal zijn. Het is inmiddels traditie dat het huis afreist naar de Spelen en Nederlanders sporters er worden gehuldigd bij het winnen van een medaille.