Israël wil 'nazi' verbieden

Hoewel verschillende Europese landen na de Tweede Wereldoorlog een verbod instelden op nazi-symboliek, deed het enige Joodse land ter wereld dat niet. Raar, want als één volk erg heeft geleden onder de naziterreur, dan zijn het de Joden wel. Maar daar komt nu wellicht verandering in.

Een commissie van het Israëlische kabinet heeft namelijk een wet goedgekeurd die niet alleen het gebruik van nazi-symboliek zou verbieden, maar ook het 'illegitieme' gebruik van het woord 'nazi', iets wat daarop lijkt, of daarmee verband houdende woorden. Onder legitiem gebruik vallen slechts 'onderwijs, documentatie, wetenschappelijk onderzoek en historische verhalen'.

"Helaas is het gebruik van nazi-symbolen en -scheldnamen in de laatste jaren toegenomen," zo staat in de onderbouwing van de wet te lezen: "Het onverdraagbare gemak waarmee deze concepten dagelijks gebruikt worden in het publieke en politieke debat, zonder rekening te houden met de gevoelens van Holocaust-overlevenden en hun nakomelingen, is weerzinwekkend."

De wet verwijst daarmee naar de courante gewoonte in Israël om politieke vijanden als nazi's af te schilderen om ze zwart te maken en om zichzelf als slachtoffers neer te zetten door zich te vergelijken met Holocaustslachtoffers. Zo hesen ultra-orthodoxe joden hun kinderen in concentratiekampoutfits, in protest tegen mogelijke dienstplicht.

Het voorstel heeft een storm van verontwaardiging doen ontstaan in Israël. Tegenstanders vinden het een schending is van de vrijheid van meningsuiting en daardoor ongrondwettelijk: "[Het verbod] dient slechts als een beperking op wat burgers kunnen zeggen over hun land en opent de deur voor verdere beperkingen op hun vrijheid van meningsuiting," stelt The Jewish Daily Forward.

Ook wordt gezegd dat de overheid hiermee kritiek wil afwenden. Het beleid van de Israëlische overheid wordt namelijk, ook in Israël zelf, nogal eens vergeleken met nazipraktijken. Het verbod is dan ook ironisch, zo vindt Haaretz: "Zeker Israël moet toestaan dat zaken en meningen die op die van de nazi's lijken, bekritiseerd kunnen worden."

De wet wordt binnenkort ter stemming voorgelegd aan de Knesset. Overtreding van de wet kan een boete tot omgerekend 21 duizend euro en een celstraf tot zes maanden opleveren.