Verkoper Mein Kampf 'gaat door tot aan de rechter'

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck is dinsdagmiddag verhoord door de politie. Hij moest zich melden omdat hij het verboden boek Mein Kampf verkoopt in zijn Totalitarian Art Gallery. "Het liefst ga ik door aan tot de rechter", liet Van Eyck weten. "Het is 2014, dit verbod moet nu definitief van tafel."

De galeriehouder zegt ondervraagd te zijn over zijn motivatie en aan wie hij het boek verkoopt. "Ze kennen nu mijn standpunt", zegt Van Eyck. "Justitie heeft me ontboden en ik verwacht zelf eigenlijk dat ze verdere stappen gaan nemen." Het Openbaar Ministerie kon dinsdagmiddag nog geen uitspraken doen over eventuele vervolging.

De Amsterdammer is niet van plan om een advocaat in arm te nemen, mocht dat nodig zijn. "Ik kan mijzelf prima verdedigen. Al heeft de politie het me wel geadviseerd." Eerder liet hij weten niet veel te verwachten van het bezoek aan de politie.

De belangstelling voor het boek is nog steeds groot, zegt de galeriehouder, die Mein Kampf ziet als een geschiedenisboek. Vooral academici en mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis kopen het boek bij zijn galerie. Zijn winkel aan de Singel staat niet vol met neonazi's, want 'die halen het wel van internet'.

In oktober 2013 deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen Van Eyck. De organisatie stelde dat de verkoop van het boek een vorm van haat zaaien is en dat het bovendien bij wet verboden is om Mein Kampf te verkopen.

Het is overigens niet de eerste keer dat in Nederland een verkoper van het boek in opspraak raakt. In 2000 werd een Amsterdamse markthandelaar, die het boek in 1997 verkocht op het Waterlooplein, schuldig bevonden wegens het verspreiden van een boek dat aanzet tot jodenhaat. Hij kreeg echter geen straf, omdat het wel door bibliotheken mag worden uitgeleend en op internet te lezen is.

De markthandelaar gaf aan geen kwade bedoelingen te hebben gehad met de verkoop. Hij wilde mensen slechts op de hoogte stellen van de geschiedenis en had de kaft van het boek afgeplakt om niet te kwetsen.

In 2007 wilde Ronald Plasterk (PvdA) het verbod op het boek opfheffen. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stemde tegen.