Rogge en tuinkers op Marsgrond te verbouwen

Gewassen als rogge en tuinkers kunnen redelijk groeien op grond van de planeet Mars. De grond is vruchtbaarder dan die van de maan en zelfs iets vruchtbaarder dan aards rivierzand, concluderen onderzoekers van Alterra Wageningen UR.

De onderzoekers deden een experiment met veertien plantensoorten op kunstmatige Marsbodem en kunstmatige maangrond, die was aangeleverd door de NASA. De prestaties van de planten werden vergeleken met planten op voedselarm aards rivierzand. Het onderzoek duurde vijftig dagen.

Op alle grondsoorten kiemden de planten. Op de Marsgrond kwamen behalve rogge en tuinkers ook herik tot bloei, waardoor de gewassen met een kwastje konden worden bevrucht. De herik en tuinkers vormden zelfs nog nieuw zaad. Op het maanzand stierven veel planten voortijdig af. Na vijftig dagen in de kas was een groot deel van de planten op de Marsbodem nog in leven. De planten deden het zelfs iets beter dan die op het aardse rivierzand. Dat komt volgens ecoloog Wieger Wamelink doordat de Marsbodem vocht beter vasthoudt en behoorlijk wat voedingsstoffen bevat. "De bodem lijkt enigszins op de lössgronden die we kennen uit Limburg."

Op de maanbodem gingen veel planten dood, al overleefden nog aardig wat rogge- en wortelplanten en de tuinkers. De slechte groei zou komen door de hoge zuurgraad en het vrije aluminium in de bodem, dat giftig is voor planten.

Voor het experiment werden 840 potjes beplant met 4200 zaadjes. Om de grond van Mars en de maan na te bootsen gebruikte de NASA vulkanische grond van Hawaï en zand uit Arizona.