Chinese arts veroordeeld wegens babyhandel

Een arts in China is dinsdag ter dood veroordeeld wegens het stelen en verhandelen van pasgeboren baby's. De rechter gelastte dat het vonnis pas over twee jaar moet worden uitgevoerd. Dit soort doodstraffen met uitstel worden in China doorgaans na twee jaar omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

De arts, Zhang Shuxia, zei tegen ouders dat hun baby's waren geboren met een afwijking en haalde de kersverse ouders over hun kind af te staan. Ze verkocht de baby's aan een tussenpersoon, die de spruiten vervolgens weer doorverkocht. In juli ontving Zhang omgerekend zo'n 2600 euro voor een baby. Haar tussenpersoon verkocht de kleine vervolgens aan een stel voor bijna 7200 euro.

In totaal verhandelde Zhang tussen november 2011 en juli 2013 zeven kinderen. Zes baby's werden opgespoord en gered door de politie. Het zevende kind overleed nadat het was verkocht.

Kinderhandel is een groot probleem in China, ondanks strenge straffen, waaronder de doodstraf. Een traditionele voorkeur voor mannelijke nazaten en het strenge eenkindbeleid zijn factoren die meespelen.