'Meer aandacht nodig eieren hobbyboer'

De GGD Friesland wil dat er landelijk meer aandacht komt voor dioxines in eieren van particulieren met een klein aantal kippen. Dat meldt de GGD Friesland maandag, nadat in september in eieren van hobbyboeren in en rond Harlingen te veel dioxines werden aangetroffen.

Vervolgonderzoek heeft uitgewezen dat er geen afwijkingen zijn in het patroon van de verschillende soorten dioxines in de eieren vergeleken met de dioxines in eieren van hobbyboeren elders in Nederland. "Dit betekent dat er geen specifiek Harlinger patroon is gevonden", aldus de GGD Friesland.

Jan Bleeker van de GGD Friesland zegt tegen Omroep Friesland te verwachten dat op basis van ander onderzoek blijkt dat dioxinewaarden in andere plaatsen in Nederland ook verhoogd zijn. Daar zijn volgens hem al aanwijzingen voor. "We willen dat daar landelijk meer aandacht aan wordt geschonken, zodat we een helder, duidelijk beeld krijgen hoe het staat met de dioxinewaarden in eieren, melk- en vleesproducten in Nederland. Als we dat beeld hebben, moeten we ons goed achter de oren krabben dat we aandacht gaan schenken aan preventie."

De GGD Friesland raadt mensen ondertussen af eieren te eten waarvan de dioxinewaarden zijn verhoogd.