ECB presenteert nieuw tientje

De Europese Centrale Bank presenteert maandag het nieuwe tientje in Frankfurt. Pas na de zomer moet het eurobiljet in omloop komen. In de tussenliggende periode worden fabrikanten en gebruikers van bankbiljettenapparatuur voorgelicht en worden de systemen aangepast.

Ongeveer een jaar geleden werd het nieuwe biljet van vijf euro gepresenteerd. Daarmee kan sinds mei worden betaald. De komende jaren vervangt de ECB alle eurobiljetten uit de eerste serie voor de 'Europaserie'. Volgens de ECB heeft de nieuwe serie betere beveiliging zodat de biljetten moeilijker zijn na te maken. Ook moeten de briefjes langer meegaan.

Om het nieuwe biljet te promoten heeft de ECB een prijsvraag voor EU-ingezetenen uitgeschreven. Deelnemers moesten raden welke beveiliging er in het nieuwe biljet zit en schatten hoeveel eurobriefjes er op 31 december in de eurozone in omloop waren.

Vooral voor fabrikanten van bankbiljettendetectieapparaten en -sorteermachines is er de komende maanden werk aan de winkel omdat hun producten aan het nieuwe biljet moeten worden aangepast.