Onderzoek darmkanker van start

De eerste aankondigingen van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaan maandag op de post. De test zelf volgt over twee weken. Dit jaar krijgen 875 duizend mensen een uitnodiging om deel te nemen aan de test, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorige week

In de envelop die over twee weken wordt verstuurd zit een ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder. Het onderzoek moet op langere termijn jaarlijks 2400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk ingevoerd en is bedoeld voor iedereen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen zij een uitnodiging voor een ontlastingstest. In 2019 moet het bevolkingsonderzoek volledig zijn ingevoerd. Het geboortejaar bepaalt wanneer mensen voor het eerst een uitnodiging ontvangen. Deelname is vrijwillig.

In Nederland krijgen jaarlijks ruim dertienduizend mensen te horen dat zij darmkanker hebben en sterven vijfduizend mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De poeptest van het RIVM is niet onomstreden. Critici zijn onder meer bang voor nodeloze onrust en voor darmperforaties.