FOK!toen: Johnny Cash at Folsom Prison (1968)

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 46 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 13 januari 1968, dat Johnny Cash een tweetal optredens zou geven in de beruchte Folsom gevangenis in Californië. Al vanaf 1955, toen de single 'Folsom Prison Blues' op Sun Records verscheen, wou Cash graag eens een optreden in een gevangenis geven, maar het zou nog 13 jaar duren voordat deze wens in vervulling zou gaan.

Johnny Cash at Folsom Prison
Johnny Cash at Folsom Prison

De voorgaande jaren

De eerste keer dat Johnny Cash over de staatsgevangenis van Folsom hoorde was in 1953. Cash zat tijdens zijn dienstplicht bij de Amerikaanse luchtmacht. Op zekere avond zag Cash de film Inside the Walls of Folsom Prison van Crane Wilbur en liet zich daardoor inspireren voor een nieuw liedje. Dat liedje zou 'Folsom Prison Blues' worden, de tweede single van Cash voor het platenlabel Sun Records. Vooral onder gevangenen was het liedje enorm populair en Cash ontving dan ook regelmatig verzoeken om in diverse gevangenissen op te treden. Vanaf het optreden in de staatsgevangenis van Huntsville in 1957 zou de Man in Black in menig cachot te horen en te zien zijn.

Folsom Prison Blues op Sun Records
Folsom Prison Blues op Sun Records

De opnames

In de jaren zestig had Cash grote hits gescoord met liedjes zoals 'I Walk the Line' en 'Ring of Fire', maar halverwege het decennium leek de populariteit van de artiest wat in te zakken. Cash was in die tijd verslaafd aan amfetamine en probeerde daar in 1967 met succes vanaf te komen. Ook bij Columbia Records hadden de nodige veranderingen plaatsgevonden. Zo waren Frank Jones en Don Law, de vaste producers van de vorige albums van Cash, vervangen door de rebelse Bob Johnston. Toen Johnny Cash liet weten dat hij een live-album wou opnemen in een gevangenis was Johnston laaiend enthousiast. Johnston belde met zowel de gevangenis van San Quentin als Folsom en kreeg van laatstgenoemde gevangenis als eerste een positieve reactie.

Op 10 januari 1968 checken Johnny en zijn vrouw June in bij het El Rancho Motel in Sacramento. Later op diezelfde dag kwamen ook the Tennessee Three, Carl Perkins, The Statler Brothers, Johnny's vader Ray Cash en producer Johnston bij het hotel aan. In diverse bezettingen werden de daaropvolgende twee dagen een aantal nummers  gerepeteerd. Bij één van de oefensessies zou zelfs gouverneur Ronald Reagan langskomen in het hotel. Cash besloot om op 13 januari twee optredens te doen, voor het geval de opnames van het eerste optreden niet naar zijn zin zouden zijn.

Johnny Cash at Folsom Prison 1
Johnny Cash bij Folsom Prison

Het optreden

Op 13 januari 1968 stonden er dus twee concerten van de Johnny Cash Revue gepland. Het eerste optreden begon om 09.40 uur 's morgens, het tweede optreden stond gepland voor 12.40 uur 's middags. Nadat MC Hugh Cherry de gevangenen eerst had opgewarmd voor het concert, deed Carl Perkins de aftrap met zijn hit 'Blue Suede Shoes'. Vervolgens kwamen The Statler Brothers het podium op om een tweetal liedjes te vertolken, waaronder hun hit 'Flowers on the Wall'.

Na een korte pauze was het tijd voor het optreden van Johnny Cash met zijn band. Deze bestond uit de gitaristen Carl en Luther Perkins, bassist Marshall Grant, drummer W.S. Holland en The Statler Brothers (Lew DeWitt, Don Reid, Harold Reid, Phil Balsley) en The Carter Family op achtergrondzang. Na zijn vaste aankondiging 'Hello, I'm Johnny Cash' begon een spetterende set, waarbij Cash diverse liedjes over het leven in een gevangenis bezong, zoals 'Folsom Prison Blues', 'Cocaine Blues', 'Busted', 'The Wall' en '25 Minutes to Go'. Ook doet Cash een cover van Merle Travis' 'Dark as a Dungeon' waarbij hij, ondanks het deprimerende karakter van het liedje, in de lach schiet.

June en Johnny Cash
June en Johnny Cash

Vervolgens ging de zanger verder met ballades zoals 'I Still Miss Someone', 'Send a Picture of Mother' en 'The Long Black Veil'. Na een drietal liedjes van het album Everybody Loves A Nut ('Dirty Old Egg-Sucking Dog', 'Flushed from the Bathroom of Your Heart' en 'Joe Bean'), en een paar duetten met vrouw June, was het tijd voor een explosieve zeven minuten durende uitvoering van 'The Legend of John Henry's Hammer' en de Porter Wagoner-hit 'Green Green Grass of Home'. Daarna sloot Cash zijn set af met het nieuwe nummer 'Greystone Chapel'.

Uiteindelijk bleek het eerste optreden de mooiste opnames op te leveren. Bij het tweede concert was namelijk duidelijk te horen dat de muzikanten nog bij moesten komen van het vorige optreden. Van het tweede concert zouden alleen de opnames van 'Give My Love to Rose' en 'I Got Stripes' op de plaat verschijnen.

Het optreden in de Folsom gevangenis
Het optreden in de Folsom gevangenis

De setlist van 09.40 uur:
'Folsom Prison Blues'
'Busted'
'Dark as a Dungeon'
'I Still Miss Someone'
'Cocaine Blues'
'25 Minutes to Go'
'I'm Not in Your Town to Stay'
'Orange Blossom Special'
'The Long Black Veil'
'Send a Picture of Mother'
'The Wall'
'Dirty Old Egg-Sucking Dog'
'Flushed From The Bathroom of Your Heart'
'Joe Bean'
'Jackson'
'I Got a Woman'
'The Legend of John Henry's Hammer'
'Green, Green Grass of Home'
'Greystone Chapel'

De setlist van 12.40 uur:
'Folsom Prison Blues'
'Busted'
'Dark as a Dungeon'
'Cocaine Blues'
'25 Minutes to Go'
'Orange Blossom Special'
'The Legend of John Henry's Hammer'
'Give My Love to Rose'
'Dirty Old Egg-Sucking Dog'
'Flushed From The Bathroom of Your Heart'
'Joe Bean'
'Jackson'
'Long Legged Guitar Picking Man'
'I Got Stripes'
'Green, Green Grass of Home
'Greystone Chapel'
'Greystone Chapel' (toegift)

De ontvangst van het album

Vier maanden na de opnames van het concert in Folsom, verscheen de 27e elpee van Johnny Cash, getiteld Johnny Cash at Folsom Prison. Voorafgaande aan de elpee verscheen eerst 'Folsom Prison Blues' op single. Nadat op 5 juni 1968 Senator Robert F. Kennedy door Sirhan Sirhan werd vermoord weigerden radiostations de single van Cash te draaien vanwege de tekst 'I shot a man in Reno. Just to watch him die'. Columbia Records eiste van Johnston dat er een nieuwe remix van het liedje moest worden gemaakt waarin de gewraakte tekst zou zijn verwijderd. Zowel deze single als het album zouden op de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten eindigen.

Op de elpee uit 1968 treffen we de volgende liedjes aan:

Johnny Cash at Folsom Prison a

Kant 1:
1 Folsom Prison Blues
2 Dark As The Dungeon
3 I Still Miss Someone
4 Cocaine Blues
5 25 Minutes To Go
6 Orange Blossom Special
7 The Long Black Veil

Johnny Cash at Folsom Prison b

Kant 2:
1 Send A Picture Of Mother
2 The Wall
3 Dirty Old Egg-Sucking Dog
4 Flushed From The Bathroom Of Your Heart
5 Jackson
6 Give My Love To A Rose
7 I Got Stripes
8 Green, Green Grass Of Home
9 Greystone Chapel

In augustus 1968 waren er al 300.000 exemplaren van de elpee over de toonbank gegaan. Nog eens twee maanden later was dat aantal verdubbeld en kreeg Cash een gouden elpee voor dit album. In mei 2003 maakte de RIAA bekend dat er wereldwijd meer dan drie miljoen exemplaren van het legendarische live-album van Johnny Cash waren verkocht en dat het album daarmee een triple platina status had behaald.

Johnny Cash at Folsom Prison back

De heruitgaves van het album

In 1999 zou Johnny Cash at Folsom Prison opnieuw uitgebracht worden. Naast de liedjes van het oorspronkelijke album horen we een drietal nieuwe nummers op dit album voorbijkomen ('Busted', 'Joe Bean' en 'The Legend of John Henry's Hammer').

Johnny Cash at Folsom Prison 2008
De heruitgave uit 2008

In 2008 verscheen de meest uigebreide uitvoering van het album bij Columbia en Legacy Records, bestaande uit een dubbel-cd en een dvd. Op de Legacy Edition treffen we beide complete concerten aan, aangevuld met interviews en foto's van het concert. Ook staat er op de dvd een 130 minuten durende documentaire getiteld Johnny Cash At Folsom Prison.