Vitesse: thuislaten Mori 'ongelukkig'

De clubleiding van Vitesse biedt excuses aan voor het thuislaten van de Israëliër Dan Mori voor het trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. De Arnhemse voetbalclub schrijft dat zaterdag in een verklaring. De clubleiding noemt de beslissing om zonder Mori op trainingskamp te gaan 'begrijpelijk, maar ongelukkig'.

Vitesse stelde eerder een dag voor het vertrek vorige week te horen hebben gekregen dat Mori de Verenigde Arabische Emiraten niet in mocht. Dat land erkent Israël namelijk niet en dat zou de reden te zijn om de voetballer uit dat land de toegang te weigeren. Vitesse besloot daarop zonder de verdediger op trainingskamp te gaan.

Nadat het nieuws bekend was geworden, kreeg Vitesse een storm van kritiek te verduren. Ook werd duidelijk dat andere Israëlische sporters in het verleden wel Abu Dhabi binnenkwamen. Vitesse erkent dat nu ook. "Achteraf zijn er door diverse instanties mogelijkheden aangegeven om het afreizen van Mori alsnog mogelijk te maken. De complexiteit rond het organiseren van reizen naar landen met specifieke inreisprocedures heeft er voor gezorgd dat onder tijdsdruk niet alle mogelijkheden zijn benut."

Vitesse stelt de ontstane commotie ten zeerste te betreuren. De Arnhemmers bieden 'aan alle mensen die zich getroffen voelen' hun excuses aan. Daarmee lijkt de club sponsor Menzis tegemoet te komen. Die had per brief excuses geëist. Vitesse gaat ook de procedures voor buitenlandse reizen herzien. Daarbij krijgt de club hulp van de KNVB en het ministerie van Buitenlandse Zaken.