Russische kerk wil referendum over homoseks

De Russische regering zou een referendum moeten uitschrijven over het al dan niet strafbaar stellen van homoseksuele handelingen. Dat vindt de Russische orthodoxe kerk, die vrijdag een oproep voor een dergelijk referendum deed, meldt persbureau AFP.

De kerk lijkt met de oproep in te willen geven tegen de westerse kritiek op de wijze waarop Rusland tegen de rechten van homoseksuelen aankijkt. Vorig jaar werd in Rusland een wet ingevoerd die de verspreiding van 'homoseksuele propaganda' verbiedt. De kerk wil nu dus een stap verder gaan en seks tussen homoseksuelen expliciet verbieden.

Volgens een woordvoerder van de kerk blijkt uit peilingen dat ruim de helft van alle Russen homoseksualiteit als een ziekte of een misdrijf ziet. Dat zou een teken zijn dat Rusland er klaar voor is om een verbod op homoseksualiteit, zoals dat ten tijde van de Sovjet-Unie bestond, opnieuw in te voeren. "Er kan geen twijfel over bestaan dat dit in de maatschappij moet worden besproken. We zijn immers een democratie", aldus de woordvoerder.

De oproep van de kerk komt op een gevoelig moment, gezien de Olympische Winterspelen die volgende maand in het Russische Sotsji worden gehouden. Rusland heeft gezegd de rechten van de aanwezige sporters te zullen respecteren, maar sommige homoseksuele atleten en organisaties die zich inzetten voor homorechten zijn hier niet gerust op.

Het Kremlin heeft niet op de oproep van de kerk gereageerd, maar een parlementslid van president Vladimir Poetins partij Verenigd Rusland zei dat internationale verdragen een verbod op homoseksualiteit in de weg staan. "Het is absoluut duidelijk dat zo'n wet niet zou worden aangenomen, onder meer vanwege onze internationale verplichtingen", zei Pavel Krasjeninnikov.

De Russische non-gouvernementele organisatie Levada deed een maand nadat de wet die homopropaganda verbiedt was aangenomen een onderzoek naar de meningen van Russen over homoseksualiteit. Slechts een op de vijf ondervraagden zei te denken dat seksuele geaardheid aangeboren is. Ruim een derde vond dat homoseksualiteit een aandoening is die medisch behandeld moet worden. Dertien procent was een voorstander van het strafbaar stellen van homoseksualiteit.