Leefbaar Leiden schrapt 'belastingexpert' van lijst

De lokale partij Leefbaar Leiden heeft 'belastingadviseur' Hans Hendriks van de kieslijst gehaald voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hendriks raakte in opspraak omdat hij als adviseur mogelijk honderden Leidenaren heeft gedupeerd, meldt het Leidsch Dagblad vrijdag.

De omstreden Leidenaar, die als achtste op de kieslijst stond, zou namens honderden stadgenoten onterechte aftrekposten bij de aangifte van de inkomstenbelasting hebben opgevoerd. Hendriks, die als ombudsman voor de SP en later Leefbaar Leiden werkte, verzon familieomstandigheden, scheidingen en kinderen zodat zijn cliënten meer geld zouden krijgen. Hij liep tegen de lamp en Leidenaren moesten in sommige gevallen duizenden euro's terugbetalen, schrijft het regionale dagblad.

Hendriks was eerder al raadslid in de sleutelstad. Hij werkte vanuit het kantoor van de SP, maar toen die partij hem in 2006 vanwege broddelwerk wegstuurde bood hij zijn diensten volgens de krant opnieuw aan bij Leefbaar Leiden.

Fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden steekt de hand in eigen boezem en zegt dat Hendriks nooit is gescreend. "Ik heb hier nooit weet van gehad", benadrukt hij tegenover Omroep West. "Aangezien hij bij de SP al soortgelijk werk had gedaan, zijn wij er van uitgegaan dat het wel goed zat. Dat neem ik mezelf kwalijk." De partij stelt een onderzoek in.