COC 'verbijsterd' over afreizen koning naar Sochi

COC Nederland is 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' dat koning Willem-Alexander naar de Olympische Winterspelen in Sochi gaat. Dat laat een woordvoerder weten. De homobelangenorganisatie hoopt dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor het bezoek.

"We vinden dat het kabinet Russische lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in de kou laat staan", zegt de woordvoerder. "Wij zien niks in een boycot, maar hebben expliciet gevraagd om een signaal. Het hoogste gezag afvaardigden geeft een verkeerde boodschap af."

Normaal loopt Nederland voorop als het gaat om homorechten, maar nu sluiten we achteraan, aldus de woordvoerder. "Duitsland, de VS en Frankrijk sturen geen staatshoofd, maar wij wel. Dat is onbegrijpelijk."

Premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat hijzelf en de koning, maar ook koningin Máxima en minster van Sport Edith Schippers (VVD) afreizen naar Sochi.

Ook Amnesty International laat zich kritisch uit op zijn website. "Veel andere staatshoofden en regeringsleiders zullen Sochi mijden. Het risico is dan ook groot dat het feit dat de koning wél gaat, door het Russische regime als steun in de rug zal worden gezien en uitgedragen." Daarom moet de delegatie goed bepalen welk signaal ze wil afgeven, aldus de mensenrechtenorganisatie op haar website.