Achttien blinde ogen door vuurwerk

Achttien mensen zijn afgelopen jaarwisseling blind geraakt aan een oog door vuurwerk. De helft van de slachtoffers, drie tieners tussen de 13 en 15 jaar en vijftien volwassenen, is 20 jaar of jonger. Tien ogen zijn inmiddels compleet verwijderd. Dat meldt de beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), vrijdag.

Bij de vorige jaarwisseling was nog sprake van 25 blinde ogen, het jaar daarvoor 21 en het jaar daarvoor zestien. In totaal was afgelopen jaarwisseling sprake van 236 oogletsels door vuurwerk, tegenover 271 een jaar eerder en 217 het jaar daarvoor.

Van de slachtoffers staken dit jaar 140 het vuurwerk zelf af, in 41 procent van de gevallen, 96 in totaal, waren er omstanders. Bij 211 oogletsels zijn de problemen niet blijvend, bij 91 is dit wel het geval.

De beroepsvereniging vindt het gedogen van consumentenvuurwerk gelet op de cijfers niet verantwoord. Ondanks intensieve voorlichting en het actief promoten van de vuurwerkbril is volgens de vereniging geen sprake van een daling.

Oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het NOG Tjeerd de Faber spreekt ondanks de daling nog steeds van zeer slecht nieuws. "Voor al deze mensen geldt dat zij hun werk niet meer kunnen doen, ander werk moeten zoeken of in het geval van de jongeren hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Mag traditioneel consumentenvuurwerk voor zo veel blijvend letsel zorgen?"