Somaliërs de cel in voor geweld tegen mariniers

Vier Somalische mannen zijn vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde het viertal voor geweld tegen Nederlandse mariniers die deel uitmaakten van de bemanning van het marineschip de Hr.Ms. Rotterdam. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist.

Justitie wilde dat de vier veroordeeld zouden worden voor poging tot moord en zeeroof. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat niet vastgesteld kon worden of de mannen hebben meegedaan aan de zeeroof en de mariniers wilden doden. Wel staat volgens de rechtbank vast dat de Somaliërs geweld gebruikten tegen de Nederlanders.

Het schip nam deel aan de internationale antipiraterijmissie en patrouilleerde daarvoor in oktober 2012 in de buurt van Somalische wateren. Toen een aantal mariniers poolshoogte nam bij een Iraans schip dat voor de Somalische kust voor anker lag, werden zij vanaf het schip beschoten.

De Nederlanders openden hierop ook het vuur. Door de schotenwisseling vloog het Iraanse schip in brand en ging het verloren. De vier Somalische mannen werden met de overlevende bemanningsleden door de mariniers uit zee gevist en naar Nederland overgebracht.