Politiepistolen gecontroleerd op ontbrekend onderdeel

Agenten die het nieuwe politiepistool gebruiken, moeten hun dienstwapen laten controleren. Mogelijk ontbreekt in de Walther P99Q-NL een onderdeel: de trekkerstangopvangnok. In totaal gaat het om 19.200 wapens. Dat meldt de politie.

Het onderdeel zorgt er mede voor dat het wapen niet afgaat als het valt. De kans dat dat gebeurt is volgens de politie overigens 'zeer klein'. Daarvoor is precies de juiste valhoek, ondergrond en hoogte nodig.

In december constateerde een wapeninspecteur van de politie tijdens een steekproef in de wapenfabriek in Duitsland dat de trekkerstangopvangnok bij een wapen ontbrak.

Inmiddels zijn 5889 wapens gecontroleerd, die allemaal naar behoren bleken te functioneren. Vanaf dinsdag worden de overige 13.311 wapens gecheckt. De controle neemt volgens de politie slechts een paar minuten in beslag, zodat de wapens niet hoeven te worden teruggehaald.

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft met verbazing gereageerd op de controleactie. De bond laat weten dat 'de werkgever indringende vragen kan verwachten' over de kwestie. De veiligheid van onze collega's is mogelijk in het geding, stelt de NPB. "We willen de zaak niet groter maken dan hij is, maar deze kwestie vraagt wel om een grondige evaluatie."

De Walther P99Q-NL is in gebruik sinds 1 juli.