'Meer asbestovens in levensmiddelenfabrieken'

Ook bij andere levensmiddelenfabrieken en bakkerijbedrijven dan Bakkersland worden oude ovens en machines met asbest gebruikt. Dat zeggen de brancheorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), schrijven de kranten aangesloten bij De Persdienst vrijdag.

"Cijfers hebben we niet, maar het is waarschijnlijk dat meer bedrijven werken met oudere ovens waar asbest in zit. Asbest is lang een standaard isolatiemateriaal geweest en bakkersovens gaan soms wel dertig of veertig jaar mee", zegt een woordvoerder van de NVB tegen De Persdienst.

Niet alleen broodfabrieken maar ook andere levensmiddelenbedrijven hebben ovens en machines waarin asbest is verwerkt, bevestigt de FNLI tegenover de regionale kranten. De organisatie benadrukt net als Bakkersland dat dat pas een potentieel risico vormt als het asbest breekt.

Zembla meldde donderdag dat in fabrieken van Bakkersland, de grootste supermarktbakkerij van Nederland, de afgelopen jaren zeker drie keer asbest is vrijgekomen in ovens. Eenmaal werd daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum.