In VS vervolgde diplomate terug naar India

De Indiase diplomate die in de Verenigde Staten was aangehouden is teruggekeerd naar India. Omdat New Delhi weigerde de diplomatieke onschendbaarheid van de New Yorkse plaatsvervangend consul-generaal Devyani Khobragade op te heffen 'verzocht Washington om haar vertrek'.

De diplomate was gearresteerd op verdenking van visumfraude en het afleggen van valse verklaringen. Devyani Khobragade zou haar Indiase huishoudster veel minder hebben betaald dan ze had opgegeven toen ze voor de hulp een visum aanvroeg. De plaatsvervangend consul-generaal ontkent schuld en beschuldigt de huishoudster van chantage.

De aanhouding van de diplomate leidde tot een stevige ruzie tussen India en de VS. De Indiase regering noemde de behandeling die Devyani Khobragade ten deel viel hardhandig en buitensporig. Ze onderging onder meer een visitatie en deelde enige tijd een cel met andere verdachten wier gezelschap ze niet op prijs stelde.

New Delhi ging over tot een reeks vergeldingsmaatregelen jegens de Amerikaanse regering. Het bleef niet bij speldenprikken als een verbod op Amerikaanse films in het hoofdstedelijke Amerikacentrum: ook werden onder meer beveiligingsbarrières rond de Amerikaanse ambassade verwijderd.

De aanklacht tegen Devyani Khobragade blijft van kracht. Als ze in de VS terugkeert zonder diplomatieke onschendbaarheid kan ze verder worden vervolgd.