Politiek steggelt over vermeende 'boycot' Israël

Politieke partijen voeren de discussie op over de vermeende 'boycot' van Israël door Nederland. ChristenUnie wil van Nederlandse bedrijven weten waarom zij zich uit Israël hebben teruggetrokken. De partij vroeg daartoe donderdag een hoorzitting aan.

Donderdag werd bekend dat pensioenfonds PGGM zijn beleggingen in banken in het land heeft verkocht. Het bedrijf deed dat omdat de banken betrokken zijn bij de financiering van joodse nederzettingen die volgens de Verenigde Naties illegaal zijn. Eerder trokken ook ook Royal Haskoning en waterbedrijf Vitens zich terug.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wijt dat aan een 'actief ontmoedigingsbeleid' van het kabinet. "Daardoor ontstaat er nu een soort boycotcultuur waardoor Nederlandse bedrijven één voor één weglopen. Dit schaadt de Nederlandse handel en de relatie met Israël", schrijft hij in een verklaring. Voordewind wil dat de bedrijven in de zitting zelf kunnen aangeven wat de reden is van hun vertrek.

SGP-leider Kees van der Staaij liet eerder deze week al weten een debat te willen waarin hij minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans om uitleg kan vragen over de kwestie.

Ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil uitleg van de bewindsman, maar juist omdat hij vindt dat het kabinet en de bedrijven ten onrechte worden beticht van een boycot. "Hoogste tijd dus dat minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, het staande regeringsbeleid nog eens heel duidelijk maakt, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn en zij niet langer speelbal zijn van deze fantoom-discussie tussen belanghebbenden", schrijft Ten Broeke op zijn site.

Pensioenfonds ABP maakte donderdag juist bekend te blijven investeren in de Israëlische banken waar PGGM zijn geld weghaalde.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes en de woordvoerder van minister Timmermans waren niet direct bereikbaar voor commentaar.