Amsterdam blundert weer met geld

Ook de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de gemeente Amsterdam heeft een misstap begaan, na de eerdere kapitale blunder van de Dienst Belastingen. De schade bedraagt anderhalf miljoen euro. Het gaat om te hoog uitgekeerde bedragen aan 42 werkgevers die gesubsidieerde werknemers in dienst hebben.

Dat staat in een notitie die wethouder Andrée van Es (GroenLinks) woensdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De wethouder schrijft dat het geld niet kan worden teruggehaald. Het is volgens 'ingewonnen juridisch advies' niet mogelijk geld terug te laten storten als dit in het nadeel is van de werkgevers. De anderhalf miljoen gaat af van het DWI-budget.

De fout kwam in juni vorig jaar aan het licht. Toen werd geconstateerd dat het bedrag aan uitgekeerde subsidies hoger was dan geraamd. In november was de omvang van het probleem in kaart gebracht. Oorzaak van de fout is het invoeren van een onjuist aantal gewerkte uren bij een aanpassing in het ict-systeem.

De gemeente Amsterdam ging in december ook al in de fout. Toen werd onterecht 188 miljoen euro aan woonkostenbijdragen overgemaakt. Ruim negenduizend inwoners van de hoofdstad ontvingen een te hoge bijdrage die ergens tussen de twaalf en 23 duizend euro lag. Bij het uitkeren van de bijdragen ging iets zijn mis met 'komma's en punten', verklaarde de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) heeft een onderzoek naar de kwestie ingesteld. Amsterdammers moesten het te veel ontvangen geld terugbetalen.