Taxichauffeurs willen vrije ritprijs

Taxichauffeurs willen zelf kunnen bepalen wat ze vragen voor een ritje. Ze menen dat de overheid zich nu te veel bemoeit met de ritprijzen, zo stelt Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) donderdag in Metro. De branche heeft de zaak daarom aangekaart bij staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA).

"Het is vreemd dat de overheid zich bemoeit met de prijzen binnen een bedrijfstak", stelt Hubert Andela, KNV-secretaris voor de taxisector. "Dat doen ze toch ook niet in andere sectoren." Door de overheidsbemoeienis is er bovendien nauwelijks concurrentie op de taximarkt, omdat chauffeurs nagenoeg hetzelfde tarief hanteren, aldus Andela.

Op dit moment moeten taxibedrijven zich nog aan een maximumtarief houden. Zo mag een personentaxi maximaal 2,97 euro aan voorrijkosten vragen, en 2,16 euro per gereden kilometer. "Wat we zien is dat chauffeurs dat maximumtarief gebruiken als een richtprijs", stelt Andela. "Daardoor is er nauwelijks onderscheid tussen goede en slechte taxibedrijven."

Door de taxitarieven vrij te geven, komt dat onderscheid er wel. Sommige bedrijven zullen zich volgens Andela dan meer op kwaliteit kunnen richten en daar een hogere prijs voor vragen. "Er zullen ook bedrijven zijn die juist goedkoper gaan werken om meer klanten te lokken", aldus de taxisecretaris.