EOD bezorgd over 'militaire' kracht vuurwerk

Het illegale vuurwerk dat mensen afsteken rond de jaarwisseling kan zich soms meten met de kracht van militaire explosieven. Dat meldt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die zich grote zorgen maakt.

"Wat we aantreffen bij mensen is geen vuurwerk meer te noemen", zegt een EOD-woordvoerder woensdag in een verklaring. "De laatste jaren heeft het vuurwerk zich ontwikkeld van rotjes tot zware samengestelde geïmproviseerde explosieven die de kracht benaderen van militaire explosieven." In sommige gevallen kopen mensen zelf grondstoffen in om daar springstof van te maken voor het vuurwerk.

Rond oud en nieuw moest de opruimingsdienst acht keer in actie komen. In woningen werden honderden kilo's zwaar vuurwerk gevonden. Soms leek het vuurwerk qua kracht op een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak weet de EOD niet uit welke combinaties de vuurwerkstukken zijn samengesteld, wat het gevaar verhoogt.

Eerder riepen politievakbond ACP en het Genootschap van Burgemeesters minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al op zich in te spannen voor een Europees verbod op de verkoop van zwaar vuurwerk aan particulieren.

De vuurwerkslachtoffers die rond de jaarwisseling het ernstigste letsel opliepen hebben illegaal vuurwerk gebruikt, bleek uit onderzoek van VeiligheidNL. Van de slachtoffers van illegaal vuurwerk moest 43 procent worden opgenomen in een ziekenhuis, tegenover tien procent van de slachtoffers van ongevallen met legaal vuurwerk.