Oud-voetballer Hitzlsperger komt uit kast

Oud-voetballer Thomas Hitzlsperger is homoseksueel. Dat heeft de 31-jarige Duitser woensdag in een interview met de Duitse krant Die Zeit wereldkundig gemaakt. "Ik kom voor mijn homoseksualiteit uit omdat ik de discussie over homoseksualiteit onder topsporters verder wil helpen."

De oud-speler van Aston Villa, VfB Stuttgart, Lazio, West Ham United, VfL Wolfsburg en Everton besloot begin september een punt achter zijn loopbaan te zetten. Het bewust worden van zijn geaardheid was een 'langdurig en moeilijk proces' voor Hitzlsperger. "Pas de laatste jaren daagde het me dat ik liever met een man zou samenleven."

Volgens de 52-voudig Duits oud-international is homoseksualiteit geen thema in de voetbalwereld. "In Engeland, Duitsland en Italië niet, niet in de kleedkamer in elk geval."

Het stereotiepe beeld dat de topsport een harde wereld is waarin homo's niet passen omdat ze niet hard genoeg zijn staat hem tegen. "Ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik zo ben." Van teamgenoten was hij wel eens onderwerp van grapjes, maar dat liet de middenvelder over zich heen komen. "Zo lang de grapjes enigszins leuk waren en niet te kwetsend, liet ik de meerderheid zijn gang gaan."