PVV gepeild als grootste partij Den Haag

PvdA en VVD verliezen zetels in de Haagse gemeenteraad als nu lokale verkiezingen zouden worden gehouden. De PVV zou haar acht zetels behouden, maar wel de grootste partij worden. Dat blijkt maandag uit een opiniepeiling van Maurice de Hond onder zo'n zeshonderd Hagenaren. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van D66.

De PvdA bezet sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2010 tien van de 45 raadszetels, maar zou nu zakken naar zeven. De VVD daalt van zeven naar vijf zetels. Winnaars in Den Haag zijn SP en D66. De SP stijgt van twee naar vijf zetels en D66 van zes naar zeven. Het huidige college wordt gevormd door CDA, PvdA, VVD en D66.

Kleinere lokale partijen die zouden profiteren van de onvrede over PvdA en VVD zijn ChristenUnie/SGP, Richard de Mos-Ouderenpartij en Ouderen Politiek Actief (OPA). Deze partijen zouden een zetel krijgen in de Haagse raad.

Het zijn gevoelige klappen voor de lokale afdelingen van de regeringspartijen. Vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 zijn de verliezen zelfs fors te noemen. De PvdA had destijds nog vijftien zetels, de VVD tien.

Interne conflicten en afsplitsingen in beide fracties zorgen ervoor dat bijna driekwart van de ondervraagden minder vertrouwen heeft in de politiek. De helft vindt dat de PVV niet zou moeten deelnemen aan een volgend college. De partij van Geert Wilders doet naast Den Haag alleen mee in Almere.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 19 maart.