Vonn mist Olympische Spelen

Skister Lindsey Vonn mist de Olympische Spelen. Dat meldt de regerend olympisch kampioene op de afdaling dinsdag op haar website. De knieblessure die ze in het afgelopen jaar opliep is niet voldoende hersteld.

"Ik heb er alles aan gedaan om sterk genoeg te worden om zonder mijn kruisband verder te kunnen gaan. De realiteit is echter dat mijn knie niet stabiel genoeg is om op dit niveau mee te doen", aldus de veelvoudig World Cup-winnares. Ze geeft aan dat ze binnenkort een operatie zal ondergaan, waarna ze zich volledig zal richten op het wereldkampioenschap in februari 2015. Dit toernooi zal plaatsvinden in Vail, waar Vonn lid is van de plaatselijke skiclub. 

De Amerikaanse raakte tijdens het WK in Schladming, bijna een jaar geleden, zwaar geblesseerd aan haar knie. Ze leek op de weg terug toen ze in Lake Louise achtereenvolgens veertigste, elfde en vijfde werd tijdens de World Cup-wedstrijden. Tijdens de afdaling in het Franse Val d'Isère ging het echter opnieuw mis en moest ze halverwege de strijd staken. Zelf gaf ze aan dat het meeviel, maar inmiddels blijft de schade dus te groot te zijn.

Vonn is de meest succesvolle skister van de laatste jaren. In de laatste zes seizoenen won ze de algemene World Cup vier keer, evenals het klassement op de super-G. De World Cup in de combinatie wist ze drie keer te winnen, maar haar grootste successen vonden plaats op de afdaling. Dit onderdeel domineert ze al jaren, de vorige zes winters kon zij met overmacht het klassement hierop winnen. Ook slaagde ze er als één van de zeer weinigen in om op elk onderdeel een World Cup te winnen, totaal was ze maar liefst 59 keer de beste.