Android komt naar Windows-computers

Windows-computers kunnen straks ook Android-programma's draaien. Dat hebben chipproducenten Intel en AMD en pc-fabrikant Asus dinsdag aangekondigd in Las Vegas. Consumenten kunnen Android-apps en -spelletjes die ze al kennen van smartphones en tablets straks ook op laptops en desktop-pc's gebruiken.

Zowel Intel als AMD heeft nieuwe chips geschikt gemaakt voor Android. AMD kondigde dinsdagochtend aan dat het in samenwerking met het bedrijf Bluestacks een volledige versie van Android op nieuwe Windows-pc's met zijn processors laat werken. Android-apps kunnen dan ook bij bestanden die op de computer staan. Intel presenteerde dinsdagochtend zijn 'Dual OS', waarbij Android ook binnen Windows is te starten.

De eerste laptop die zowel met Windows als Android werkt is in Las Vegas aangekondigd door Asus. De Transformer Book Duet TD300 is volgens Asus-bestuursvoorzitter Johnnie Shih een '4-in-1-apparaat'. "Het is een Windows-laptop, een Android-laptop, een Windows-tablet en een Android-tablet." Hij is vanaf maart te koop.

Microsoft is niet blij met de komst van Android binnen Windows-omgevingen, schrijft ict-site The Verge op basis van anonieme bronnen. Het betekent dat apps uit het ecosysteem van concurrent Google voortaan op machines met zijn besturingssysteem werken. Het bedrijf hoopt juist klanten te overtuigen van zijn Windows Phones in combinatie met Windows-computers. Android heeft echter een veel groter marktaandeel dan Windows Phone.