Timmermans wil toenadering Europa en Cuba

Europa moet zijn banden met Cuba aanhalen. "We moeten zien of we een nieuwe relatie kunnen opbouwen", zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) tijdens een bezoek aan het land, blijkt uit beelden van de NOS.

Timmermans bezocht maandag in Havana de Feyenoord Soccer Academy, een voetbalschool die is opgezet met hulp van Nederland. De minister werd vergezeld door ex-Feyenoorders Ulrich van Gobbel en Robin Nelisse.

"Het wordt tijd dat Europa zijn positie ten opzichte van Cuba herziet", zei Timmermans. "Het is volgens mij belangrijk dat we niet alleen naar de politiek kijken, maar de menselijke contacten tussen Europa en Cuba versterken." Timmermans spreekt dinsdag onder anderen met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez.

Cuba onderhoudt koele betrekkingen met de Verenigde Staten, die een embargo tegen het land hebben ingesteld. Volgens Timmermans is Cuba begonnen aan een politiek en economisch hervormingsproces dat de aandacht verdient. Het land krijgt internationaal veel kritiek, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen. Sinds Raúl Castro de macht overnam van zijn oudere broer Fidel zou wel vooruitgang zijn geboekt.