Onderzoekers zochten tijdreizigers op Facebook

Twee wetenschappers verbonden aan de universiteit van Michigan hebben op de sociale media intensief en grondig gezocht naar tijdreizigers. Zij achten het mogelijk dat mensen uit de toekomst berichten hebben achtergelaten over gebeurtenissen, die ten tijde van het plaatsen nog niet bekend waren.

Het leek Robert Remiroff en Teresa Wilson erg plausibel dat, als er zoiets als tijdreizen bestaat, het logisch is dat de personen in kwestie dan ook iets achterlaten op de sociale media. Ook in 2013 2014 delen mensen hun belevenissen (van de kat die aan de diarree is tot eventuele inbrekers laten weten dat je op vakantie bent) op Facebook, Twitter en een enkele uitzondering zelfs Google+. En sinds deze veredelde digitale cafés tòch al alles bewaren; waarom zou je in die geschiedenis niet op zoek gaan naar een Donnie Darko, Dr. Emmet Brown of Bill & Ted?

Dat hebben de onderzoekers dus gedaan. Er werden twee zoektermen gebruikt die pas in beeld kwamen toen de actualiteit daarom vroeg. Ze zochten op 'Paus Frans', of in ieder geval het Engelse equivalent hiervan en de komeet ISON. De eerste speurtocht was op Google+. Dit ging niet van het leien dakje. Google+ heeft de nare eigenschap niet altijd op tijd te sorteren. Dat werkte dus niet lekker en dit lieten ze maar voor wat het was.

Daarna deden ze een poging op Facebook, maar misschien leverde dit nog wel meer frustratie op dan de concurrent. Dit netwerk laat namelijk toe dat wanneer je een status plaatst, hiervan later nog een keertje de tijd/datum kan aanpassen! Zo kan je dus een bericht plaatsen over Paus Frans in 2013, maar die later terugzetten naar 2008. Desondanks vond men op Facebook geen aanwijzingen over mensen die bepaalde informatie hadden, die ze niet hadden kunnen hebben.

Attentie aan Google+ en Facebook: Jullie abominabele zoekfunctie helpt niet echt bij een wetenschappelijke speurtocht naar tijdreizigers!

Twitter dan. Hierop vond men één berichtje, geplaatst voor maart 2013, waarin Paus Frans genoemd werd. Helaas bleek bij nadere inspectie dat het bericht erg speculatief was en zeer zeker niet vooruitziend. Als er tijdreizigers aanwezig zijn op sociale netwerken, dan gebruiken ze het niet om het nieuws van de dag te vergallen.

Laatste poging. In augustus 2013 zochten de wetenschappers opnieuw twitter af naar bepaalde termen en controleerden zij hun mailbox. In september 2013 vroegen ze tijdreizigers om bepaalde termen te tweeten of deze naar hun mailbox te zenden. Weer niets.

Teresa en Robert kwamen tot de volgende bevindingen, waarvan er niet per se eentje ‘waar’ hoeft te zijn:

- Tijdreizigers zijn niet in staat om fysiek het verleden naar hun hand te zetten.
- Ze hebben misschien precies andere berichten verstuurd dan waar de wetenschappers naar zochten.
- Het is onmogelijk om iets te vinden op Facebook of Google+
- Tijdreizigers hebben misschien iets gelezen over deze studie en hebben voorzorgsmaatregelen getroffen.

Het volledige onderzoek kan je hierrrr vinden.