Illinois tot rampgebied verklaard om extreme kou

De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft maandag de hele staat tot rampgebied verklaard in verband met het extreme winterweer. Dat meldt nieuwszender CBS. De National Guard wordt ingezet om mensen die op de weg stranden bij te staan.

Gouverneur Pat Quinn zei dat door de grote hoeveelheden sneeuw en de extreme koude er zelfs voor sneeuwschuivers en strooiwagens geen doorkomen meer aan is. Er moesten sneeuwscooters aan te pas komen om sommige gestrande mensen uit hun benarde positie te bevrijden. In sommige delen van Illinois is zaterdag en zondag zo'n dertig centimeter sneeuw gevallen.

Op luchthaven O'Hare bij Chicago werd maandagochtend een temperatuur van -27 graden Celsius gemeten. De autoriteiten waarschuwen mensen alleen naar buiten te gaan in noodgevallen. De extreme kou houdt waarschijnlijk nog tot woensdag aan.

Het buitengewone winterweer in het oosten en midwesten van de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door een zogenoemde polaire vortex. De winterdepressie in de VS en Canada zorgt de komende dagen juist voor relatief hoge temperaturen in Noordwest-Europa.