Turkije weegt nieuw proces militairen

De Turkse minister van justitie gaat samen met de Orde van Advocaten werken aan juridische regelingen die het mogelijk moeten maken om militairen die zijn veroordeeld voor het beramen van een staatsgreep opnieuw te berechten. Dat heeft de Orde van Advocaten gezegd. De minister kreeg de opdracht van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Honderden mensen zijn veroordeeld voor hun rol in Ergenekon, dat de Turkse regering omschrijft als een 'seculier terreurnetwerk'. Ergenekon zon volgens het openbaar ministerie op een reeks spraakmakende aanvallen. De ultranationalistische organisatie zou eropuit zijn geweest Turkije in een bestuurlijke chaos te storten en zo de weg vrij te maken voor een staatsgreep door het leger.

De veroordeelde militairen hebben altijd ontkend en beweren dat het bewijs tegen hen was verzonnen. Vorige week kregen de militairen plots bijval van een adviseur van de premier. Die liet doorschemeren dat de militairen er mogelijk in zijn geluisd door bepaalde groepen binnen de rechterlijke macht. Diezelfde groepen zouden achter een grootschalig corruptieonderzoek naar de bondgenoten van Erdogan zitten.

Metin Feyzioglu, het hoofd van de Orde van Advocaten, zei dat Erdogan 'positief' staat tegenover een aantal voorstellen die zaterdag al aan hem zijn voorgelegd.

Submitter:  Bron: Novum/AP