'Nieuwe alcoholregels nog weinig nageleefd'

Tieners van 16 en 17 jaar kunnen ondanks de nieuwe alcoholregels nog probleemloos aan drank komen. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van een steekproef in Utrecht. In vijf winkels, vijf cafés en op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente kregen 16- en 17-jarigen nog gewoon alcohol.

Sinds 1 januari is de leeftijdsgrens voor alcohol 18 jaar, maar tijdens de test werd vrijwel nergens in Utrecht gevraagd naar de leeftijd van tieners. Verkopers en obers vroegen niet om een identiteitskaart of maakten rekenfouten bij het zien van de geboortedatum.

Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP schrikt van de resultaten. "Ik had niet gedacht dat jongeren helemaal nergens alcohol konden kopen. Maar dat op vrijwel alle plekken bier of wijn werd verkocht aan deze tieners vind ik wel heel sterk", zegt hij in de krant. Van Dalen noemt het 'een slecht signaal'.

De gemeente Utrecht zegt de resultaten van de proef van het AD te herkennen. Volgens een woordvoerder zijn de eerste boetes al uitgedeeld.