Storm, golfslag en springtij teisteren Britse kust

Noodweer heeft vrijdag de Britse en Franse kust geteisterd. Dorpen en steden aan zee kregen te maken met wateroverlast en ook in andere laaggelegen gebieden was sprake van overstromingen.

Wales, het zuidwesten van Engeland en Noord-Ierland kregen het vrijdag zwaar te verduren, evenals delen van Noordwest-Frankrijk. Een combinatie van zware regenval, windstoten tot 144 kilometer per uur en springvloed stuwden het water op tot grote hoogten. Diverse Britse kustdorpen liepen onder water en op sommige plekken traden rivieren buiten hun oevers.

In totaal vaardigden de Britse autoriteiten veertien waarschuwingen uit voor ernstige overstromingen waarbij mogelijk levens in gevaar kunnen komen. Voor andere gebieden werden eveneens waarschuwingen uitgegeven, deze waren echter van minder ernstige aard.

In het noordwesten van Frankrijk liepen de straten van kustdorpen onder water. Ook daar waren zware regenval en springvloed de boosdoeners. Voor het Bretonse dorp Finistère gold zelfs het allerhoogste alarmniveau.

Submitter:  Bron: Novum/AP