Bedrijf failliet, Groningers niet blij

Soms valt het niet mee Groninger te zijn. Ten eerste omdat je dan waarschijnlijk in de provincie Groningen woonachtig bent, ten tweede omdat de rest van Nederland je natuurlijke rijkdommen weggraait, ten derde dat jij door dat graaigedrag je huis ziet verzakken door aardbevingen en ten vierde omdat de werkgelegenheid door oneerlijke concurrentie nu ook nog eens hard achteruit loopt. De Grunningers zijn die butjes uit Den Haag meer dan zat.

Natuulijk is het zo dat ’t nait aal daage kovvie mit kouke is, maar af en toe zou wel leuk zijn. Vanmiddag waren veel mensen op de been bij de sluiting van aluminiumsmelterij Aldel. Dit bedrijf zit al wat langer in zwaarder weer. De voornaamste reden is dat Aldel moet opboksen tegen Duitse concurrentie, die veel minder centjes voor hun energie hoeven te betalen. Bij de oosterburen bestaan ook allemaal subsidieregelingen voor dit type bedrijven en liggen de prijzen een stuk lager, maar zolang Groningen niet in Duitsland ligt, kan Aldel daar geen gebruik van maken. Bij een eventuele doorstart zou Aldel het liefst op het elektriciteitsnet van der Heimat worden aangesloten, maar voorlopig ziet de Nederlandse regering hier geen been in. Bij de sluiting kwamen 400 mensen op straat te staan.

Een grote menigte was vanmiddag toegestroomd om te protesteren tegen de sluiting van Aldel en het beleid ten opzichte van de provincie in het algemeen. Een brief van de zichzelf als liberaal profilerende minister Kamp werd onder luid gejuich in de fik gestoken. Ook PvdA'er Tjeerd van Dekken kon van de rode Groningers genieten van een fluitconcert. FNV-voorman Ton Heerts kreeg meer waardering van de toehoorders. Volgens deze meneer wordt in regio de werkgelegenheid op 'oneigenlijke gronden' afgebouwd.