Meeste kunstinstellingen overleven bezuinigingen

Ondanks honderden miljoenen euro's aan bezuinigingen weten de meeste kunstinstellingen zich nog te redden. Dat blijkt uit een inventarisatie die minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) donderdag naar de Eerste Kamer stuurde, schrijft Trouw.

Op de culturele sector is 325 miljoen euro bezuinigd. Hierdoor kregen 275 culturele instellingen minder subsidie. Hiervan verdwijnen volgens de krant 41 instellingen. Bij de aankondiging van deze bezuiniging werd gewaarschuwd voor een kaalslag, maar de meeste instellingen hebben volgens Bussemaker hun weg gevonden naar andere subsidies.

Zo geven de vier grootste gemeenten minder geld uit aan cultuur, maar wordt het budget over meer organisaties verdeeld waardoor kunstclubs toch kunnen doorgaan. Ook zijn er 69 instellingen die het op eigen kracht redden.

Het turven van instellingen die overeind zijn gebleven maakt volgens Trouw echter niet duidelijk in hoeverre sprake is van een kaalslag. "Er zijn bijvoorbeeld theatergroepen die eerst vier nieuwe voorstellingen per jaar maakten, maar nu slechts hier en daar optreden met een reprise van een eerder succes", schrijft de krant. Bussemaker verbindt geen conclusies aan de inventarisatie, die ze op verzoek van de Eerste Kamer maakte.