Actie tegen gaswinning bij provincie Groningen

Zo'n honderd tot tweehonderd mensen hebben donderdag in het provinciehuis in Groningen geprotesteerd tegen de schade die ontstaat door gaswinning en de sluiting van aluminiumbedrijf Aldel. Dat meldt RTV Noord en blijkt uit beelden van de actie, die werd gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie in het provinciehuis.

De demonstranten waren opgeroepen via de Facebookpagina Groningers in opstand. Groningen wordt volgens de oprichter van de pagina leeggezogen, onder meer doordat fabrieken er moeten sluiten, terwijl Nederland zich ondertussen zou verrijken met gas uit Groningen. De oprichter spreekt op de Facebookpagina van een 'volle bak' en een 'overweldigende opkomst'. "Eerst de aardbevingen, nu Aldel, het water staat ons aan de lippen."

De initiatiefnemer stelt trots te zijn op de opkomst bij het provinciehuis. "We hebben onze stem kunnen laten horen, hebben met diverse mensen, medestanders, politici kunnen praten", aldus de oprichter op de Facebookpagina, die een paar dagen geleden werd opgericht en donderdagavond al bijna door achttienduizend mensen leuk wordt gevonden.

De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg zei tegen de regionale omroep RTV Noord dat er nu gehandeld moet worden. "We zijn het zat." De mensen blijven volgens hem heel nuchter en netjes. "Maar dan moet men wel luisteren. Men moet het geduld niet eindeloos op de proef stellen." De voorstellen voor een aanpak liggen op tafel, aldus de commissaris. Als er nu echter geen recht aan wordt gedaan, legt dat volgens hem geen basis voor vertrouwen. "Als je dat niet doet, breng je de gaswinning in gevaar."

Op de Facebookpagina worden mensen opgeroepen ook te komen naar de protestmars vrijdag te komen die FNV Metaal organiseert vanwege het faillissement van aluminiumbedrijf Aldel in het Groningse Delfzijl.