'Utrecht is de stad van mijn dromen'

"Utrecht is de stad van mijn dromen. Ik bied de stad mijn schouder aan in tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Vanaf morgen dompel ik mij onder, ik wil de stad weer leren kennen tot in de haarvaten."

Dat heeft Jan van Zanen donderdag gezegd in zijn intreerede als burgemeester van Utrecht. De 52-jarige Van Zanen (VVD) was sinds 2005 burgemeester van Amstelveen, maar daarvoor al 8,5 jaar wethouder in Utrecht. "Het is de stad waaraan mijn vrouw en ik diep zijn verknocht. Het gaat goed met Utrecht en het is de kunst om dat zo te houden."

Van Zanen, die zichzelf "een hartstochtelijk liberaal" noemt, wil op de kortst mogelijke termijn een oplossing zoeken voor de raamprostitutie in Utrecht. Afgelopen zomer trok de gemeente alle vergunningen van exploitanten in wegens verdenkingen van mensenhandel. "Dat had directe consequenties voor de nering van mensen die uit vrije wil in de prostitutie werken." Maar Van Zanen kondigde ook aan de strijd tegen mensenhandel "met kracht voort te zullen zetten. Ik zal daarin niet verslappen noch verzaken", zei hij.

De nieuwe burgemeester pleitte ervoor "elkaar een beetje ruimte te geven in deze dichtbevolkte stad". Hij doelde onder andere op de opvang van vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. "Die mensen een dak boven hun hoofd en voedsel te geven is een teken van beschaving." En op het coffeeshopbeleid. Utrecht is voorstander van de komst van een wietclub, maar minister Ivo Opstelten van Veiligheid is daar fel op tegen.

'Utrecht is de stad van mijn dromen'
'Utrecht is de stad van mijn dromen' (Foto: ANP)