'EU verplicht opvang uitgeprocedeerde'

De Nederlandse staat moet permanente basale hulp bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers zoals die van de Amsterdamse 'Wij Zijn Hier'-groep. EU-regels verplichten dit, aldus advocaat Pim Fischer tegen Het Parool.

"Europa laat Nederland weinig keus", denkt Fischer, die een advocatenkantoor runt gespecialiseerd in juridische bijstand aan zogenoemde ongedocumenteerden. Het afgelopen jaar stond hij de Conferentie van Europese Kerken bij, met een klacht tegen Nederland bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dit EU-instituut bepaalde toen dat lidstaten ongedocumenteerden moeten voorzien van een dak, voedsel en kleding, dus ook afgewezen asielzoekers die om wat voor reden dan ook nog steeds in het land verblijven.

Eerder bepaalde dat comité dat ongedocumenteerde kinderen samen met hun ouders moeten worden opgevangen, en vorig jaar won Fischer een zaak waar de rechter uitspraak deed op basis van deze bepaling. Momenteel voert de raadsman diverse zaken waarin hij de rechter tracht mee te laten gaan in de bepaling van het comité over basale hulp aan volwassen ongedocumenteerden.

Volgens Fischer is het slechts een kwestie van tijd voor hij hierin slaagt, en dan ontstaat er jurisprudentie. Daarmee kan de advocaat vervolgens de staat dwingen om voor een permanente oplossing te zorgen voor uitgeprocedeerden.