AEX op hoogste stand het jaar uit

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is 2013 met een fikse koerswinst afgesloten. De AEX won dinsdag, op een zeer rustige halve handelsdag, een half procent op 401,79 punten en noteerde daarmee op de hoogste stand van dit jaar. Op jaarbasis sloot de hoofdindex ruim zeventien procent hoger.

De AMX koerste 0,2 procent hoger dinsdag op 629,11 punten. Hier bedroeg het jaarrendement bijna 18 procent. Woensdag 1 januari blijven de beurzen wereldwijd gesloten.

In de AEX sloten dinsdag 22 van de 25 fondsen hoger. De grootste koerswinsten werden geboekt door Imtech en Unibail-Rodamco, met elk 1,6 procent.

Op jaarbasis sloten negentien van de 25 fondsen in het groen. Aan kop ging, met ruimte afstand, Randstad. De uitzender werd afgelopen jaar zo'n zeventig procent meer waard op het Beursplein.

Imtech was het zorgenkindje van het jaar met een koersverlies van circa zeventig procent. Ook TNT Express leed met twintig procent een aanzienlijk verlies.

In de AMX hielden de fondsen elkaar dinsdag meer in evenwicht. Het exotische OCI was het best presterende fonds met een dagwinst van 1,8 procent. Het grootste verlies kwam voor rekening van Ten Cate met 1,2 procent.

Op jaarbasis was het Unit4 dat met een koerswinst van circa 69 procent aan kop ging. Volgend jaar zal het softwarebedrijf niet terug te vinden zijn in het lijstje met stijgers en dalers. Advent is druk bezig Unit4 van de beurs te halen. Verder had ook USG People dit jaar de wind in de rug met een rendement van zestig procent.

Het grootste verlies kwam voor rekening van Pennystock Pharming met 43 procent. De nieuwe regels van beursbedrijf Euronext zorgen er vermoedelijk voor dat het biotechbedrijf volgend jaar uit de AMX verdwijnt. Ook Vopak en Nieuwe Steen kenden een moeilijk jaar met verliezen van respectievelijk twintig en 24 procent.

De grootste winnaar dit jaar was evenwel smallcap AND International. De koers van de navigatiespecialist verdubbelde ruimschoots naar 3,20 euro.