[PDC WK] Wright eerste finalist na grote zege op Whitlock

Peter Wright mag zich op nieuwjaarsdag in het Alexandra Palace te Londen melden om de finale te gooien van het wereldkampioenschap darten van de PDC. In de finale won de kleurrijke Schot met 6-2 van Simon Whitlock. In de finale zal Wright aantreden tegen Michael van Gerwen of Adrian Lewis. 

Het was Whitlock die aan de partij mocht beginnen, maar het was Wright die de eerste leg won. Hij opende die leg met 180 en 139. Snakebite won de eerste set met 3-1. De tweede set ging met 3-2 naar Wright.

Ook in set drie plaatste Wright direct de break, maar Whitlock brak direct terug. Leg drie ging ook tegen de darts in. Wright faalde in zijn eigen leg niet en won de derde set met 3-1 (3-0). Whitlock liet in set vier voor het eerst van zich horen door de set te beginnen met een 130 finish. Op 1-2 was het Wright die dubbel acht miste. Whitlock gooide wel 56 uit om de set te pakken (3-1).

Het setverlies deerde Wright niet. Snakebite won sets vijf en zes met respectievelijk 3-1 en 3-0. Whitlock mocht nog een set pakken, maar het zette niet aan tot een comeback. Wright won set acht met 3-1 en daarmee de partij (6-2). De Schot gooide 100,24 gemiddeld en had een enorm checkoutpercentage van zestig procent. Whitlock noteerde 97,25 gemiddeld en op de dubbels was het twaalf van de veertig pogingen raak (dertig procent). 

Het is voor Wright zijn eerste WK finale. Het is zijn vijfde deelname aan een wereldkampioenschap. In 1995 deed hij eens mee aan Lakeside, vanaf 2010 is hij op het PDC WK te vinden. Snakebite kwam hiervoor nooit verder dan de derde ronde.